Mangler du lys til maven?

Mangler du lys til maven?

Mangler du lys til maven?

Jeg håber, at titlen på blogindlægget har gjort dig nysgerrig nok til at læse videre. For så vil du opdage, at tingene ikke altid behøver at være komplekse. Sommetider er det de helt simple ting, som kan give stor effekt.

Hvad snakker jeg om?

Jo, ser du.. når det gælder fordøjelsesproblemer, så er det jo meget nærliggende at snakke om det, vi indtager – altså den mad vi spiser. Den har naturligvis stor betydning for, hvordan vores fordøjelse fungerer. Men der er også mange andre faktorer, der spiller en rolle for fordøjelsen og fordøjelsesproblemer. Og nogle gange er det som om, at vi ikke kan se skoven for bare træer. Det blev jeg påmindet om, da jeg fandt dette studie, som jeg skal fortælle dig om.

Det viser nemlig meget fint, at vi sommetider lige skal huske at tjekke ind med os selv på de meget basale områder af vores liv, velvære og helbred. Eksempelvis et område som lys💡

Lys op for din mave: Dagslys gør en forskel for din fordøjelse

Vi ved jo, at eksponering for dagslys er vigtig for vores døgnrytme, energi og humør. Men hvem skulle have troet, at det også kunne have en (måske) direkte effekt på fordøjelsen?

Det er lige præcis, hvad dette interessante studie faktisk antyder. Selvom studiet er lillebitte, så synes jeg, at budskabet er ret stort.

Hæng på – så forklarer jeg lige kort, hvad dét her går ud på:

Studiet undersøgte simpelthen effekten af dæmpet versus stærk belysning på gasproduktion i tarmen. Resultaterne viser, at deltagere, der opholdt sig i dæmpet belysning det meste af dagen, oplevede øget gasudvikling sammenlignet med dem, der blev eksponeret for stærkere lys.

Med andre ord:

Vores eksponering for dagslys i dagstimerne har sandsynligvis indflydelse på, hvor meget luft i maven vi producerer. Er vi eksponeret for meget dagslys i dagstimerne, så producerer vi mindre luft i maven. Det er i hvert fald det, som studiet antyder.

Her ser du tarmluft-målingerne fra studiet. Den sorte søjle i grafen repræsenterer gasudviklingen under dæmpet belysning, mens den hvide søjle viser gasudviklingen ved stærk belysning:

Hvorfor er det interessant?

Fordi det endnu engang fortæller os, at de helt basale dele af vores sundhed, er med til at regulere vores fordøjelse. Og ved at skrue og optimere på de helt basale dele af vores tilværelse – som eksempelvis hvor meget dagslys vi er eksponeret for – så kan vi faktisk gøre noget godt for fordøjelsen. Men det er da fascinerende, ikke?

Fordøjelsen er tæt koblet til kroppens døgnrytme, som reguleres af eksponering for lys. Dagslys signalerer til hjernen, at kroppen skal vågne op og være aktiv – og det påvirker også tarmens bevægelser og funktioner. Manglen på lys i dagstimerne (især de tidligere timer af dagen) kan derfor måske være en faktor, hvis du oplever oppustethed eller andre fordøjelsesproblemer. Vi vil i bund og grund gerne følge en døgnrytme med både lys og mørke. Det betyder, at vi sent på dagen, aftenen og natten altså ikke vil eksponeres for dagslys og for meget kunstigt lys (blåt lys), fordi det vil påvirke vores døgnrytme i en forkert retning.

Vores døgnrytme reguleres blandt andet af hormoner som eksempelvis serotonin og melatonin. Størstedelen af kroppens serotonin produceres jo faktisk i tarmen, og er med til at regulere tarmslimhindens sensitivitet og tarmbevægelserne – og en god og sund regulering af disse hormoner, vil derfor også gøre dine tarme i stand til at bevæge sig bedre og modvirke forstoppelse. Er det ikke smukt, hvordan det hele hænger sammen?😀

Okay, fint nok. Hvordan kan du så bruge denne viden? ☀️

Hvis du har fordøjelsesproblemer, så er det her jo faktisk virkelig værdifuld viden. At få mere dagslys i løbet af dagen vil i øvrigt ikke kun gavne din fordøjelse, men mange aspekter af dit helbred. For det kommer jo også tit med mere frisk luft og bevægelse.

I vores moderne måde at leve på, så er det jo ofte, at vi faktisk sidder ned og inden for på kontorer det meste af dagen, hvor dagslyset har svært ved at trænge ind i nævneværdige mængder. Måske vinduerne er små eller rummet stort. Uanset hvad dine omstændigheder er, kunne man godt overveje, hvordan du kan få noget mere dagslys ind i din hverdag.

Her kommer nogle eksempler:

💡 Få naturligt lys i øjnene snarest muligt efter du vågner (selv hvis det er overskyet, har det effekt!). Det indstiller din kropslige døgnrytme.

💡 Lysterapi-lamper

💡 Gåtur inden/efter frokost eller aftensmad

💡 Mere lys ind på kontoret om muligt – måske dit skrivebord kan stå nær et vindue?

💡 5 minutters pause udenfor for hver eller hver 2. times arbejde

💡 Walk-n-talk møder

💡 Cykeltur til/fra gøremål

💡 Lege mere med børnene eller børnebørnene på legeplads eller i haven 

Her taler vi altså om noget, som ikke kræver kosttilskud eller avancerede løsninger. Bare lys. Jeg siger ikke, at dagslys alene fixer dine fordøjelsesproblemer – men det er helt sikkert med til at gøre dit tarmsunde fundament stærkere!

Så ja, det var altså lige ernæringseksperten, som udtalte sig om noget andet end ernæring…. Jeg elsker, hvad ernæringen kan for vores fordøjelse og helbred. Men det kan – som så meget andet – ikke stå alene.

Skal vi samarbejde om at få din fordøjelse på sporet igen?

Jeg har åbnet for tilmelding til TARM of your life – læs mere her.