Hvad kræver det egentlig at slippe af med dine fordøjelsesproblemer?

Hvad kræver det egentlig at slippe af med dine fordøjelsesproblemer?

Hvad kræver det egentlig at slippe af med dine fordøjelsesproblemer?

Hvis du har fordøjelsesproblemer, har du måske ofte tænkt over, hvad der egentlig skal til for at slippe af med dem. Hvad kræver det? Hvad er den rigtige vej at gå? Hvor meget vil det kræve af dig?

Det kunne være rart, hvis vi kunne tage et quick fix og blive fri for maveproblemerne. Men sandheden er, at det sjældent er det, der holder i længden. Quick fixes kan måske lindre symptomerne her og nu, men de vil sjældent løse de grundlæggende årsager til, at problemerne er opstået. Symptomlindring kan dog være et godt redskab undervejs, så længe det er en del af en større behandling, der fokuserer på hovedårsagerne – og ikke som den eneste strategi.

De usexede basics

Men hvad kræver det så egentlig at hele din fordøjelse, genskabe balance og komme af med mavebesværet? Svaret er ofte de ting, som på én gang er de enkleste – og alligevel sværeste: De “usexede basics”.

Forestil dig din fordøjelse som en del af flere lag i dit system. Disse lag hænger tæt sammen, og er nødvendige for at genoprette og vedligeholde en sund mave. På billedet ser du en række lag, der illustrerer de vigtigste områder, du skal have styr på, hvis du vil støtte din fordøjelse. Lad os tage et kig på dem:

Mindset & tanker 💫

Det starter her. Hvordan du tænker om dig selv, din krop og dit helbred spiller en stor rolle i, hvordan din krop reagerer. Bekymringer, stress og negative tankemønstre kan i høj grad påvirke din fordøjelse. Det er vigtigt at skabe en positiv tankegang, der støtter din krops heling. Det er vigtigt at tro på, at du faktisk kan hele dine fordøjelsesproblemer – at det er muligt.

Din ernæring og næringsstoffer 🥑

Hvad du spiser, og hvordan du nærer din krop, er grundlæggende. En mangel på næringsstoffer er den direkte vej til tarmproblemer. Du har brug for en kost, der støtter din tarm og giver dig de næringsstoffer, der fremmer en sund fordøjelse. Nogle fødevarer fordøjer vi lettere end andre. Det handler dog heller ikke kun om, hvad du spiser, men også om, hvordan du spiser – at være opmærksom på dine måltider kan hjælpe med at reducere symptomer som oppustethed og ubehag. Eksempelvis kan de fleste få gavn af at starte med at implementere regelmæssige hovedmåltider 3 gange om dagen. Din tarm elsker rutiner og regelmæssighed. Og sommetider har man brug for at supplere med nogle kosttilskud – men vi kan aldrig erstatte en fornuftig kost med kosttilskud.

Stress & dit nervesystem 🧘‍♀️

Dit nervesystem er direkte forbundet med din tarm, og stress kan have en enorm negativ indvirkning på fordøjelsen. Derfor er stresshåndtering en vigtig del af en sund fordøjelse. Dyb vejrtrækning, meditation og små daglige pauser kan gøre en stor forskel. Og ofte større end vi tror. Det er så nemt at springe over her.. Men din fordøjelse vil elske dig for et mere velreguleret nervesystem.

Lys, søvn & døgnrytme 🌛☀️

Din døgnrytme, søvnkvalitet og eksponering for dagslys spiller også ind på, hvordan din krop fungerer, herunder din fordøjelse. Eksponering for dagslys i dagstimerne kan simpelthen være med til direkte at influere, hvor meget luftproduktion, der er i din tarm. Jo mere dagslys, jo mere naturlig og balanceret luftproduktion i tarmene (modsat en overproduktion af gas, som mange mennesker med fordøjelsesproblemer kan opleve)💨 Det har vi faktisk studier på! Ret fascinerende, ikke? Og egentlig giver det jo god mening: Mennesket er jo skabt til at skulle være eksponeret for naturen og naturens rytme, inklusiv naturligt lys. Så med naturlig eksponering for dagslys, regelmæssig og tilstrækkelig søvn og en regelmæssig døgnrytme kan vi faktisk gøre underværker for vores fordøjelse.

Bevægelse & restitution 🔋🏃

Bevægelse er en vigtig del af en sund fordøjelse, men det handler om den rette balance. Overtræning kan belaste kroppen og forværre fordøjelsesproblemer, mens passende, regelmæssig bevægelse kan hjælpe med at stimulere tarmen og forbedre din fordøjelse. Ligeledes er restitution afgørende – din krop har brug for tid til at komme sig. Vi er skabt til at bevæge os – og når vi bevæger os, så bevæger vores fordøjelse sig, groft sagt. Vidste du eksempelvis at en rask gåtur tidligt på dagen er noget af den bedste bevægelse mod forstoppelse?

At komme i balance med din fordøjelse kræver ofte, at man arbejder med alle disse lag på én gang. Det kan virke overvældende, men små skridt hver dag kan gøre en stor forskel.

Overvej, hvad dit næste skridt kan være – måske er det at arbejde med dine måltider, din søvn eller dit mindset. Er der et sted, hvor du godt ved, at det halter? Så er det måske dét, der skal have ekstra opmærksomhed hos dig.

Og jeg ved godt, at det kan lyde smadder simpelt. Det er det jo i teorien også. Men fordi det også handler om vaner og indretningen af vores liv, så er det faktisk ikke altid simpelt, men kan snarere være rigtig svært. Vi kan også godt bilde os ind, at vi har styr på mange af de basale lag. At vi ikke er stressede. At vi spiser varieret. Men hvis vi tænker os om en ekstra gang, og er helt ærlig med os selv, så er der altid et område, vi kan give lidt ekstra kærlighed.